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No. TESA/CHQ/2008                                                           Dated        09.08.2008 

 
To 
 
Shri Prahlad Rai, 
Circle Secretary, 
TESA(I), Rajasthan Circle, 
Jaipur.  
 
Comrade, 
 
               This refers to your letter dated 18.07.2008 received on my e-mail on 21.07.2008 

regarding AIC of TESA (I). You have stated in your letter that my reply dated 11.7.2008 in 

response to your earlier letter does not satisfy you.   Yes, in response to your earlier letter I 

had asked you to refer to my reply to Com Amit Gupta and I had also stated the reasons for 

the same in the very first para of my said letter. I do not think when such letters from you and 

others are inspired by the advice to follow the contents of the letter of a particular person, 

there is hardly any scope to reply them differently. There can be no denial that your earlier 

letter was prompted by the instruction of AIBSNLEA to write me in the line that of Com Gupta 

which was conveyed through SMS by the Circle Secretary of AIBSNLEA, Karnataka Circle to 

all the Circle Secretaries of TESA (I).  Thus if my reply to you was no different from the one that 

was addressed to Com Gupta and it did not satisfy you, it cannot be helped. You have further 

stated in your letter dated 18.07.2008 that it seems that I am determined to hold the AIC at 

Chennai without getting the approval of All India Central Executive Committee Meeting, which 

is in violation of the constitution of TESA. My Circular dated 30-06-2008 could be amply clear 

to anybody that I want to convene an extra ordinary general body meeting. Then it is you, 

along with some others, cited clause 3(II) of the constitution and asked for an 

extra ordinary general body meeting at any convenient location and not the 

AIC .   But when I have taken action to call for the extra ordinary general body meeting for 

which no CEC is to be held to decide the location, you are now turning towards the AIC.  

Now you are to tell which one do you want to be held? Is it now the AIC? Then are you 

withdrawing your earlier letter dated 11/05/2008 for convening extra ordinary General 

Body meeting?    

2.     Non holding of AIC on time is certainly a deviation from the provision of the constitution. 

No doubt, there have been certain genuine constraints because of absorption of large number 

of members of TESA(I) in BSNL and MTNL and its consequent impact on the Association. If 

you find a willful violation of the provision of the constitution in this matter 



for not able to hold the AIC for last three and half years (since it was due in 

December 2004) and not five and half years as per your calculation, I think 

you and many others like you are in no better position. You also did not hold 

the Circle Conference almost for last seven years. Further, as per constitution 

of TESA(I),  Circle Conferences are to be held before the AIC. Whether these 

provisions of the constitution are not applicable to you and people like you?  

Again, I do not need any certificate at least from you regarding upholding the 

provisions of the constitution. Can you cite the provision of the constitution 

which allows one to continue as a member of a Circle and also the Circle 

Secretary of that Circle after one’s transfer and posting to another Circle? 

Have you not yourself violated the constitution of both  TESA(I) and AIBSNLEA 

by continuing as Circle Secretary of Rajasthan Circle of these two Associations  

even after your transfer and  posting to BSNL Corporate Office in February 

2006?  I know that you will come out promptly to say that in case of 

AIBSNLEA where you continued as Circle Secretary for about one and half 

years after your transfer, the CEC of Rajasthan Circle had requested you to 

continue. But yourself being the General Secretary of AIBSNLEA, how can you 

accept this plea when Circle Executive Committee’s stated request is not 

supported by the provision of the constitution?  Further, I have done no wrong by 

clarifying the matter regarding formation of AIBSNLEA and merger of Associations and giving 

factual information to BSNL in regard to status of TESA(I) after absorption of the Group B 

Officers of DoT in BSNL/MTNL in the face of confusion/controversies that was being created.  

Can you quote the provision of the constitution of TESA which forbids its 

General Secretary to write to the Administration to issue a corrigendum on a 

matter which is far from truth? As regards your contention that Kolkata CEC 

took decision for merger and communicated to National Convention of 

AIBSNLEA, I am to confirm that Kolkata CEC neither discussed nor took 

decision regarding merger. How can it take a decision on this subject, when it 

is not empowered to do so by the Constitution of TESA (I)?  Had it taken such 

a decision, it would have been unconstitutional and illegal. I think that my 

letter dated 26.6.2008 to BSNL and the circular letter dated 30.6.2008 on the 

relevant issue are very clear. I do not want to repeat the same here. 

3.     Having told that the provisions of the constitution are not for selective application only 
for CHQ, I have not denied that conference of TESA (I) is over due.  After having to pass 
through an exceptional situation and face unavoidable circumstances due to retirement of 
many of their members from Government Service on their voluntary acceptance of absorption 
in BSNL/MTNL in January 2004, all the Associations of DoT Officers are now to settle down.  
As all are aware that in that direction, TESA(I) has already made a move. Our circular letter 
dated 30.06.2008 and subsequent actions would give clear idea about that. Unfortunately, a 
few persons like you are attempting to create hurdles.  
 



 4.    While clarifying now, on being asked by me in my earlier letter, about your position as  
Circle Secretary of TESA (I), Rajasthan Circle,  you have asked me against  reading in 
between the lines and concentrating on `typing mistake’ of the letters. Well your earlier letter 
clearly reads “The undersigned erstwhile Circle Secretary of TESA (I) Rajasthan Circle 
………”. The words “erstwhile Circle Secretary” was well straight in the same 
line and not ‘in between the lines’. Thus there will be no taker of your 
clarification that use of word “erstwhile” to indicate your status as Circle 
Secretary was a mere `typing mistake’ or I was reading in between the lines.  
Any how, I am not making it an issue. But I find that you are having the aversion 
towards the members continuing Office in Associations after their retirement 
till new Office Bearers take charge. You have stated in your letter that “… its 
(TESA’s) present GS has retired from the service so many years particularly 
when TESA constitution do not approve such an incumbent to continue”.  May 
I ask you to quote that provision in the constitution of TESA (I) which does not 
allow an office bearer to continue in office till new set of office bearers take 
charge?  Any how, I am not justifying such a situation. I have already told in my circular 
letter dated 30.6.2008 that “there is no denial that AIC of TESA(I) is overdue. In 
fact Circle conferences of all the circles organizations of TESA (I) are also 
overdue. Conferences of large number of circles were held even prior to 
holding of AIC of TESA (I). Many Circle office bearers in various organizations 
have also either retired or transferred. Every one in TESA (I) knows that this is 
an exceptional situation and cannot be avoided.” This being the fact, I could well 
understand that what is haunting you and some of our friends. It is not the Constitution of TESA 
(I) but only the assets of TESA (I) as has been openly admitted by one of our esteemed 
comrade now fighting a battle to recover the assets of TESA (I). Further, I think that as 
General Secretary of AIBSNLEA you should first implement your conviction 
that retired persons should not continue in office in AIBSNLEA and remove all 
your office bearers the day on which they retire.  I hope that I need not 
elaborate this further, since it may not be a palatable one.   
 
      With best wishes, 
                                                                                                            Yours sincerely, 
    
                                                                                                             
                                                                                                                         
 
           (S Basu) 
                                                                                                         General Secretary 
Copy to: 
 
1. Shri K Balasubramanian, 
     President, TESA(I). 
2. All other CHQ Office bearers/Circle Secretaries/CEC members. 
 


