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To 

 

Shri Amit Gupta, 

State Secretary, TESA(I), 

West Bengal, 

Kolkata.  

 

Dear comrade, 

 

         This refers your e-mail dated 27.7.2008, which has been as usual uploaded in the 

website of AIBSNLEA, purportedly in connection with holding of CEC/AIC of TESA(I) but 

factually attempting to malign me.  However I cannot expect more than that from you, since 

people are aware of your very activities from the days you were not even the primary member 

of TESA(I).  Your problem might be that you could not get me replaced in TESA(I) despite 

your best efforts.  Now also I find that you are trying to drag the names of few old comrades 

who never stood before the representative council to replace me as General Secretary.  If your 

persuasion during those days failed to change their stand, how can I help? So your intention 

is very much loud and clear. I really do not feel the need to reply such letters. But again 

certain matters require to be straightened to foil your sinister design and hence I write as 

under.     

 

2.      Yes, the assets of  TESA(I) are with me – not illegally as opined by you, but  legally as 

its custodian as per the  provision of the Constitution of TESA (I) and because the members 

of TESA reposed faith in me in Conferences after Conferences held since 1984 despite the 

opposition from people like you. But I once again can assure one and all that management of 

the affairs of TESA(I) and its assets are shortly going to be transferred  strictly as per the 

provisions of constitution of TESA(I) and the relevant Sections of Societies Registration Act 

1860 under which TESA(I) is registered.  No amount of  special kind of  `collective action’ 

that you recently took during the Circle Secretaries meet of AIBSNLEA held in New Delhi 

and other arm twisting tactics being adopted by you can change my resolve to follow only the 

law of the land in this matter. I am cent percent sure that you would have practically got no 

support from other comrades in your recent secret plan, had you divulged your real 

intention behind that secret plan drawn without their knowledge and approval to invade 

TESA Bhavan on 12.7.2008 and take over its control as a part of your so called “collective 

action to recover the assets of TESA(I)”  and not as a mere “simple visit to TESA Bhavan” 

as you are now trying to make it out.    

 
3.     I am happy that you are at least aware that ‘Extra ordinary general body’ and ‘All India 

Conference’ are not similar events.  But then it is you, along with some others, asked for an 

extra ordinary general body meeting at any convenient location and when I have taken 

action to call for the same you are now turning towards AIC.  And now you are blaming me 

that I am mixing both and asking me to clarify which actually I am trying to convene. Well 

what actually you asked for in your earlier letter dated 11/05/2008? Extra ordinary general 



body meeting or AIC? Can you please go through again the letter dated 11/05/2008 signed by 

you and get yourself clarified? My circular could be amply clear to anybody which I want to 

convene. You had stated that in your earlier letter you had mentioned the constitutional 

provision on the matter of deciding the location, but in my reply I had conveniently avoided 

that point. Well I thought that as a leader of many years you may be well aware of the 

constitution.  I mean the Constitution of TESA(I). You had earlier asked for an extra ordinary 

general body meeting as per Clause 3 (II) of the Constitution. I clearly mentioned at para 9 of 

my last circular that though the requisition did not satisfy the condition for an a requisitioned 

extra ordinary General Body meeting, still to honor the wishes expressed by some of our 

Circle Secretaries/CEC members/CHQ office bearers for the purpose of “deciding the need to 

dissolve the association” the extra ordinary general body meeting is being convened.  Further 

the constitutional provision given in clause 3 (II) (a) has been quoted by me in bold letters in 

para 8 of the same circular. You may go through the constitution again. Clause 3(II) (a) 

clearly states that “Extra ordinary general body meeting shall be convened by the General 

Secretary at any convenient location”. The Constitution does not stipulate holding of a 

CEC for deciding the location of an extra ordinary  general body meeting. You had asked for 

extra ordinary GB meeting citing clause 3 (II)  and when it is being convened,  you now ask 

for an AIC and also ask for holding CEC for deciding the venue of AIC.  You had earlier 

asked for an extra ordinary GB meeting, and now you ask for AIC.  Are you withdrawing 

your earlier letter dated 11/05/2008 for a requisitioned extra ordinary General Body meeting?    

 

 4.    Regarding the stated commitment made by GS, AFSOA in the CWC Meet of 

AIBSNLEA at Bangalore to hold their conference along with TESA(I) as mentioned in your 

letter, I had only pointed out that GS, AIBSNLEA’s communication/reporting is not 

confirming the same. When there are two reports having different version – one from the 

General Secretary and another from a Circle Secretary of the same organization, one has to 

rely on the communication/report of the General Secretary and not the Circle Secretary. If 

this creates irritation in you, I cannot help. However, I sincerely thank you for admitting that 

there has been no official communication to me from GS/AIBSNLEA in the line of yours. 

You also expected me to act in this matter on the basis of information received from my 

’sources’. I am only afraid that, since some of your recent decisions made in the inner 

meetings avoiding even your the Headquarter Circle Secretary from participating in those 

meetings suspecting him to be the potential source of leaking out your strategies/plans had 

leaked out, you may start suspecting every body even within your present closed circle and 

try to keep them also out one by one from your internal discussion. As regards your 

assumption that TESA money is being paid to some `sources’ for supplying information 

and your further advise to cut their wages, one can only feel pity on you. You may be now 

indulging in this very practice in the new environment by doling out liberal `honorarium’, 

rewards for being away from home and comforts of all sorts to the selected few to garner 

support. Otherwise such baseless and imaginary insinuation would not have come from 

you.        
         

5.     You have again raised the question of continuation of Circle Secretary, TESA(I) 

Tamilnadu Circle as the member of TESA (I) since he left AIBSNLEA and joined 

AIBSNLOA. You have now quoted the case of Com N H Siddique, Asst Circle Secretary, 

TESA (I) West Bengal State Branch who was also the Circle Secretary, AIBSNLEA, West 

Bengal Circle. He is stated to have resigned from AIBSNLEA and joined SNEA. In this case 

also, I do not find any cause of action by TESA (I). He left AIBSNLEA – an association of 

the Executives of BSNL and joined another association of Executives in BSNL only. Since 

he did not leave TESA(I) and also that TESA(I) is not operative in BSNL after absorption of 



the Group B Officers, there can be no cause of action. TESA(I) would have certainly 

considered action as per provisions of its constitution had they left TESA(I) and joined other 

rival Associations before absorption of the Group B Officers in BSNL.        

 

6.   You have asserted that in Kolkata CEC of TESA(I) decision was taken for merger of 

TESA(I) with AIBSNLEA. As a result of that next day, the convention of AIBSNLEA 

was held. You have further stated that Kolkata CEC considered about the members in 

DoT and consciously took decision for merger. I am sorry that these are not the facts. The 

issue of merger was not even in the agenda for discussion in the CEC and the Report of the 

General Secretary that was considered in that meeting had not dealt anything on the issue 

of merger.  You always quote constitution of TESA(I) for each and everything. Will you 

please quote the provision of the constitution which empowers CEC to take this vital 

decision for merger?  Again by keeping out DoT and MTNL members, how decision can be 

taken for merger and that too in CEC?  Convention of AIBSNLEA was planned and 

scheduled much in advance. It was not conditional that the convention will be held only if 
decision for merger by the associations of DoT Officers is taken.  Therefore, what I have 

clarified in my letter to BSNL about the stated merger of TESA (I) and formation of 
AIBSNLEA, each and every one of those are correct and based on facts. Your apprehension 

that the AIBSNLEA will be destabilized because of that letter is not correct. After all, 

formation of AIBSNLEA is not dependent on merger of Associations of DoT Officers.  

Regarding use of the word “merger” in AIBSNLEA documents by me as its General 

Secretary, I may say that this has to be understood from the perspective of their respective 

context. I do not know whether you have now got that mind set to allow you to appreciate 

that. After all, you seem to be at present fully obsessed with the word ‘merger’. You have 

further tried to make your point by stating that I designated “the GS of another Association 

as `the then’ and `former’ as that Association was merged into AIBSNLEA”.  I am sure 

that you are referring to para 2.1 of the Report of GS, AIBSNLEA placed in Hyderabad 

AIC. But I once again feel sorry for you since here also you have totally missed the point. 

The use of words “the then” and “former” in fact was in respect of two different 

incumbents holding the post of General Secretary of that Association during two different 

periods and both of them were not the General Secretary of  that Association when the 

Report was placed in the AIC. It was having no connection whatsoever with ‘merger’ or no 
merger. The case of TESA(I) cannot be compared with this development, since  it was the 

only Association with the then Central Coordination Committee of DoT Officers’ 

Associations which was registered under the Societies Registration Act 1860 and is bound to 

follow the laid down constitutional procedure and the specific provision of the Act on the 

issue in question. You have further stated that because of property of TESA (I) being 

under my possession people are still remembering TESA(I) and me.  Otherwise they 

would have forgotten both. This clearly indicates that you are still remembering TESA(I) 

only for the sake of its property. If you get the property, you are ready to forget TESA(I). 

What a commitment you really had to an association and its members which gave you an 

identity! I do not blame you for your honest admission, after all today even the off springs 

do often forget their parents once they are able to grab their properties. I am not bothered 

whether people like you will remember me or not. But I know that I have a permanent 

place in the hearts of thousands of friends, juniors and seniors alike in and outside 

TESA(I).                 

 
7.   Well I am not surprised by your mudslinging in last para of your letter. I am practiced to 

taking it right from 1991. Every AICs of TESA from 1991 had witnessed mudslinging on me 

and to your dismay the general membership had rightly rejected it. Finally, I would like to 



say that you should better pray for yourself that “May God bestow some good sense and 

wisdom” on you. 

 

      With best wishes, 

                                                                                                    Yours comradely, 

 

 

                                                                                                            

(S Basu) 

                                                                                                     General Secretary 

 

Copy to: 

 

1. Shri K Balasubramanian, 

     President, TESA(I). 

 

2. All other CHQ Office bearers/Circle Secretaries of TESA(I). 

 

 

 

 

 


